Van brandweer
naar hulpverleningszone
naar hulpverleningszone
We keren even terug naar 30 juli 2004. Die dag vond de gasexplosie in Gellingen, in de provincie Henegouwen, plaats. Nadat er een gaslek was geconstateerd, vond er een zware ontploffing plaats, gepaard met een geweldige steekvlam. Door de explosie en de grote brand die volgde, kwamen 24 mensen om het leven, waaronder ook een heel aantal brandweermannen.
Na dit vreselijke incident bleek dat de organisatie van de hulpdiensten niet meer voldeed aan de noden van de huidige maatschappij. Een hervorming drong zich op. De federale regering richtte een commissie op die de brandweerhervorming moest uitwerken, gebaseerd op drie basisprincipes: snelste adequate hulp, dezelfde basisbescherming voor iedereen en schaalvergroting.
Op basis van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, werden in 2015 34 hulpverleningszones en brandweer Brussel opgericht. Met deze brandweerhervorming smolten de lokale brandweerkorpsen samen tot één zone, waarbinnen over de grenzen heen in een netwerk van brandweerposten op diverse vlakken wordt samengewerkt. Binnen West- Vlaanderen hebben we vier hulpverlenings-zones die nauw met elkaar samenwerken: Zone 1, Brandweer Westhoek, Midwest en Fluvia.
Elke hulpverleningszone staat onder het toezicht van de minister van Binnenlandse Zaken en zijn diensten. Lokaal bestaat elke zone uit een zoneraad, die is samengesteld uit de burgemeesters van de gemeenten die deel uitmaken van de hulpverleningszone. Een burgemeester is aangesteld als voorzitter.
Fluvia situeert zich in Zuid-West-Vlaanderen en verenigt veertien gemeenten en veertien brandweerposten. Kolonel Olivier Dorme is er zonecommandant.