Alle uitleg, filmpjes en powerpoints ten spijt: brandweervrijwilliger zijn is vooral iets wat je moet voelen, wat je moet beleven. De adrenaline bij het afgaan van je beeper, het gewicht van de perslucht, de hoogte van de ladder en de bundels theorie die je doorzwoegt om vrijwilliger te worden: je het zien en voelen om te snappen waarover het gaat. En dat verhaal willen we vertellen. 

Op deze lokale wervingsacties laten onze brandweervrijwilligers je graag hun persoonlijke ervaringen bij de brandweer beleven. Alle activititeiten zijn vrijblijvend. Neem gerust een geïnteresseerde vriend mee. Ook je partner is meer dan welkom. 

De lokale acties zijn onderverdeeld per gemeente of werkingsgebied van onze brandweerposten. Op onderstaande kalender kun je een overzicht terugvinden van alle acties, infomomenten en oefenmomenten.

Beleef de brandweer!
Als je deze kalender uitklapt, kun je de events toevoegen aan je Google agenda.

in Avelgem

Whats-app groep 

De lokale acties van Avelgem krijg je hier binnenkort te zien.Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Avelgem? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Avelgem. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


in Kuurne

Whats-app groep 

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Kuurne? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Kuurne. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


in Belgiek (Deerlijk/Anzegem) 

Openpoortdag brandweerpost // 11-09


In februari 2020 was de grote opening van de nieuwe brandweerkazerne Belgiek, de samensmelting van de brandweerposten Vichte en Deerlijk. Velen van jullie kwamen toen op al even op bezoek.

Op zondag 11 september 2022 verwelkomen we jullie graag opnieuw! Bezichtingen van het wagenpark, info over de brandweer, demo's, kinderanimatie, bar,... kortom voor elk wat wils. Kom zeker eens kijken in de Vichtesteenweg 220 in Deerlijk (Belgiek).

Locatie: kazerne post Belgiek (Vichtesteenweg 220)

Datum en tijdstipzondag 11 september van 11u-18u


Whats-app groep 

De lokale acties van Belgiek krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Belgiek? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Belgiek (Deerlijk-Vichte). Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


in Ledegem

Whats-app groep 

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Ledegem? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Ledegem. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.

in Bramier (Marke/Lauwe)

Whats-app groep 

De lokale acties van Bramier krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Marke? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Marke. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


in Lendelede

Whats-app groep 

De lokale acties van Lendelede krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Lendelede? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Lendelede. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


Op de rommelmarkt - zo 04/06/2023

Onze kazerne bevindt zich op het parcours van de Lendeleedse rommelmarkt. Natuurlijk kunnen we ons niet laten kennen, en staan we dus zelf met een standje op de rommelmarkt.

Het brandweermateriaal is jammer genoeg niet iets te belangrijk om te verkopen! We geven je echter wel graag uitleg over wat het inhoudt om vrijwilliger te worden.

Passeer jij ook eens? Tot dan!


Van 9 tot 16 uur aan de kazerne.

in Gullegem

Whats-app groep 

De lokale acties van Gullegem krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Gullegem? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Gullegem. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


in Menen

Whats-app groep 

De lokale acties van Menen krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Menen? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Menen. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


De Brandweer loopt de Grensloop - vr 12/05/2023

Dat je sportief moet zijn om brandweervrijwilliger te worden, dat staat vast! De vrijwilligers uit post Menen bewijzen dat meteen door mee te lopen met de Grensloop.

Ben je nieuwsgierig wat je nog allemaal moet kennen en kunnen om zelf bij de brandweer te komen? Passeer dan ook even op onze wervingsstand op de Groentenmarkt! Onze vrijwilligers geven je graag deskundige uitleg.


Van 15 tot 20 uur op de Groentemarkt.

in Harelbeke

Whats-app groep 

De lokale acties van Harelbeke krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Harelbeke? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Harelbeke. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


in Waregem

Whats-app groep

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Waregem? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Waregem. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.in Heule

Whats-app groep 

De lokale acties van Heule krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Heule? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Heule. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


in Wevelgem

Whats-app groep 

De lokale acties van Wevelgem krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Wevelgem? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Wevelgem. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


in Kortrijk

Whats-app groep 

De lokale acties van Kortrijk krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Kortrijk? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Kortrijk. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


in Zwevegem

Openpoortdag // 11-09

Op zondag 11 september zet brandweerpost Zwevegem de poorten open. Ontdek hoe het er achter de schermen aan toe gaat. 

Meer informatie volgt later. 

Whats-app groep 

De lokale acties van Zwevegem krijg je hier binnenkort te zien.

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Zwevegem? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Zwevegem. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.


Geïnteresseerd om aan de slag te
gaan als brandweerman?


Sluit je dan aan op één van onze infomomenten en ontdek hoe alles precies in z'n werk gaat. 

Bereid je voor om het Federaal GeschiktheidsAttest te behalen.  

Schrijf je dan in voor één van onze oefendagen waar we je op weg zetten. 

Hulpverleningszone Fluvia
Doorniksesteenweg 214a
8500 Kortrijk

056 23 99 70
solliciteren@hvzfluvia.be 

2022 - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN - HULPVERLENINGSZONE FLUVIA

in Waregem

Flyeren Essevee // 27-02 en 12-03

We koppelen het nuttige aan het aangename: ga je binnenkort naar een voetbalmatch van Zulte Waregem? Hou dan je ogen open voor enkele brandweervrijwilligers! Je kan bij hen een flyer krijgen met wat info over het brandweervrijwilliger-zijn. Grijp zeker ook de kans aan om hen aan te spreken, ze geven je graag extra uitleg!

Locatie: stadion Essevee, Zuiderlaan 17

Datum en tijdstip: zondag 27 februari, voor de wedstrijd

    zaterdag 12 maart, voor de wedstrijd


Op speeddate met de brandweer // 26-03

Wil je graag uit eerste hand horen hoe de brandweer van Ledegem zich organiseert? Kom dan langs op de kazerne: onze vrijwilliger staan klaar voor jou om je meer info te geven over hoe zij het leven als brandweervrijwilliger ervaren. Heb je vrienden of kennissen die misschien ook geïnteresseerd zijn? Kom gerust samen! Je partner is trouwens ook meer dan welkom op deze 'speeddate'.

Locatie: brandweerkazerne Waregem, Weversstraat 39

Datum en tijdstip: zaterdag 26 maart - tussen 10:00 en 14:00 uur


Heldenmarkt // 26-03

Op de Heldenmarkt maak je kennis met échte helden. Nee, niet met Spiderman of Mega Mindy, maar met mensen die dag in dag uit andere mensen helpen. Je maakt van dichtbij kennis met de politie en de brandweer. De hulpverleners leren je de basis van eerste hulp zodat jij zelf een held van de zorg kan worden! Uiteraard kan je ook luisteren naar heldhaftige verhalen en meedoen aan een schurkenfotoshoot. 

Locatie: Bibliotheek Waregem, Boekenplein 1

Datum en tijdstip: zaterdag 12 maart - tussen 13:00 en16:00 uur


Whats-app groep 

Wil je graag op de hoogte blijven van bijkomende infomomenten, oefensessies of openkazernedagen van post Waregem? Scan dan deze QR-code: daarmee wordt je toegevoegd aan een whats-app-groep die we oprichtten speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de brandweer van Waregem. Je krijgt er geregeld info over komende infomomenten, oefendagen, inschrijvingsmomenten voor de FGA en noem maar op.