STAP 1

Behaal je Federaal GeschiktheidsAttest (FGA)Om aan de slag te gaan binnen de brandweer, moet je eerst je Federaal GeschiktheidsAttest behalen bij de brandweerschool. Die test bestaat uit drie onderdelen, opgesteld door de federale overheid en staat helemaal los van de hulpverleningszones. Als hulpverleningszone hebben we geen zicht op de inschrijvingen.

De proeven om je Federaal GeschiktheidsAttest te behalen, bestaan uit drie delen: een competentietest, een operationale handvaardigheidstest en de fysieke proeven. Je moet eerst slagen voor de competentietest voordat je met de handvaardigheidstest kan beginnen. Slaag je hiervoor, dan kan je deelnemen aan de fysieke proeven.

ONLINE REGISTREREN

Om deel te nemen aan de proeven om je FGA te behalen, moet je je online inschrijven bij de brandweerschool. In elke provincie organiseert de provinciale brandweerschool deze proeven. De ene school doet dat op een al iets meer frequente basis dan de andere.

In West-Vlaanderen organiseert brandweerschool Wobra deze proeven. Hiervoor stellen zij twee keer per jaar de inschrijvingen open. Dat is meestal eind april en eind juni. Je bent echter vrij om te kiezen in welk opleidingscentrum je je inschrijft. Dit staat dus los van de zone waarbij je nadien solliciteert. Je bent wel verplicht om de drie onderdelen van het FGA in dezelfde brandweerschool af te leggen.

De West-Vlaamse brandweerschool Wobra werkt met twee inschrijvingsgolven.
De data van die inschrijvingsmomenten in
2023 zijn:

do 27 april // openstelling inschrijving voor behalen FGA

 • woe 31/05 cognitieve en handvaardigheidsproef

 • do 01/06 cognitieve en handvaardigheidsproef

 • za 03/06 cognitieve en handvaardigheidsproef

 • vr 16/06 fysieke proef

 • za 17/06 fysieke proef

do 29 juni // openstelling inschrijving voor behalen FGA

 • woe 30/08 cognitieve en handvaardigheidsproef

 • za 02/09 cognitieve en handvaardigheidsproef

 • vr 15/09 fysieke proef

 • za 16/09 fysieke proef

Let op

Bij online inschrijving wordt gevraagd om volgende documenten afzonderlijk op te laten op hun website:

 • kopie rijbewijs: voorkant

 • kopie rijbewijs: achterkant

 • kopie identiteitskaart: voorkant

 • kopie identiteitskaart: achterkant

 • uittreksel uit het strafregister (max. 3 maand oud)


Deze vijf verschillende bestanden moeten aangeleverd worden in JPEG. Andere formaten worden niet aanvaard. Deelname aan de proeven om je FGA te behalen is gratis.NIET GESLAAGD?

Niet geslaagd bij je eerste deelname aan de cognitieve proef (ook wel gekend als de competentietest)? Dan kan je je opnieuw inschrijven, maar wel ten vroegste zes maanden nadat je de testen hebt afgelegd.

De handvaardigheidstest en lichamelijke proeven kan je dus pas afleggen dat je geslaagd ben voor de competentietest.

GELDIGHEID FGA

Het FGA is voor onbepaalde duur geldig, met uitzondering van de lichamelijke geschiktheidsproeven. Die zijn geldig voor twee jaar en dat vanaf de datum van het afsluiten van het proces-verbaal van de geschiktheidsproeven waaraan je deelnam.
Je kan ten vroegste zes maanden voor het verlopen van de termijn van twee jaar inschrijven om opnieuw deel te nemen.

GRATIS

Deelname aan de proeven om je FGA te behalen is gratis.

ATTEST OP ZAK

Als je geslaagd bent voor je FGA, dan krijg je onmiddellijk je attest mee naar huis. Met dit document in de hand kan je solliciteren bij de hulpverleningszone in je buurt.

Geïnteresseerd om aan de slag te
gaan als brandweerman?


Sluit je dan aan op één van onze infomomenten en ontdek hoe alles precies in z'n werk gaat.

Bereid je voor om het Federaal GeschiktheidsAttest te behalen.

Schrijf je dan in voor één van onze oefendagen waar we je op weg zetten.


Brandweer (m/v/x) worden in 1,2,3.

1/ Behaal je FGA

Om aan de slag te gaan binnen de brandweer, moet je eerst je Federaal Geschiktheidsattest behalen bij de brandweerschool. Die test bestaat uit drie onderdelen en staat helemaal los van de hulpverleningszones.

2/ Solliciteer bij de brandweer

Profiiciat! Je hebt je FGA behaald! Dan kan je nu solliciteren bij de brandweer. Binnen Fluvia kan je telkens tot eind september solliciteren om dan na een positieve evaluatie het volgende jaar aan je opleiding te starten.

3/ Start met je opleiding

Zo, dan ben je nu klaar om te starten aan je doorgedreven opleiding (min. twee jaar) tot brandweerman/- vrouw. Je steekt hierbij veel theorie achter de kiezen, maar die kennis wordt ook vrij snel omgezet in praktijktrainingen.


Hulpverleningszone Fluvia
Doorniksesteenweg 214a
8500 Kortrijk

056 23 99
70
solliciteren@hzvfluvia.be

2022 - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN - HULPVERLENINGSZONE FLUVIA