Start met je opleiding
De opleiding om je te scholen tot brandweerman/-vrouw, ook wel gekend onder de naam B01-opleiding, is een doorgedreven opleiding die minimum twee jaar in beslag neemt. Ervaren brandweermannen en -vrouwen staan in voor de opleiding. Zij beschikken over heel wat terreinervaring waardoor de opleiding ook heel hands-on is. Bij aanvang van je opleiding krijg je eveneens een stagebegeleider toegewezen die je wegwijs maakt binnen de brandweer.
Traject
De opleiding is opgesplist in twee delen. Het eerste deel bestaat uit zes modules, deel twee uit vijf modules. Na bepaalde modules staat er ook een examen op de planning en indien nodig - maar hopelijk niet - ook een herexamen.
Na een half jaar opleiding word je reeds deels operationeel. Dat wil zeggen dat je al bij bepaalde interventies mee op de baan kan. Dat gaat dan bijvoorbeeld over wespenverdelgingen, het opruimen van het openbaar wegdek, ...
Locatie en lesuren
De opleiding wordt georganiseerd door brandweerschool Wobra. Afhankelijk van het aantal cursisten én de beschikbaarheid kan de opleiding in verschillende lescentra worden georganiseerd. Dat zal dus niet alleen bij de brandweerschool in Zedelgem zijn; de lessen kunnen dus gerust ook doorgaan in een brandweerpost binnen onze eigen hulpverleningszone.
Bovendien kan je opteren om je opleiding te volgen op je voorkeursdag (afhankelijk van het aantal cursisten) die dan wel voor de hele periode geldt:
donderdag: 8.30u - 17.30u
of dinsdag- én donderdagavond: 18u - 22u
of zaterdag: 8.30u - 17.30u
Brandweerkledij
Dienstkledij
Om naar je opleiding te gaan, ben je verplicht om dienstkledij te dragen. Vaak wordt dit ook benoemd als je kazernekledij. Deze outfit wordt overigens ook vaak gedragen tijdens informele momenten met de brandweer.
De dienstkledij omvat een dienstbroek, dienstjas, polo en een zichtbare schouderbadge van de zone.
Interventiekledij
Als stagiair-brandweerman/-vrouw ontvang je ook persoonlijke interventiekledij. Tijdens je stageperiode heeft die een zwarte kleur. Eens je officieel benoemd wordt, ontvang je zandkleurige interventiekledij.
De interventiekledij omvat een interventiebroek, interventiejas, brandwerende nomex-overall, interventielaarzen, nomex-muts, interventiehelm, brandhandschoenen en een fluohesje.
Beperkt operationeel
Wanneer je geslaagd bent voor modules 1, 2, 4 en 5 van deel I, word je beperkt operationeel.
Concreet kan je dus opgeroepen worden voor niet-dringende opdrachten zoals:
wespenverdelging
reinigen openbare weg
verwijderen van obstakels op de openbare weg
dier in nood
opruimen interventieplaats bij grote interventie
...
Volledig operationeel
Geslaagd voor module 3 en 6 van deel I én een positieve evaluatie? Dan kan je volledig operationeel worden ingezet. Vanaf nu kan je opgeroepen worden voor alle interventies die je reeds onder de knie kreeg tijdens je opleiding. Dit alles verloopt uiteraard in samenspraak met je stagebegeleider en postverantwoordelijke.
Benoeming tot brandweerman/- vrouw
Na het slagen voor je volledige opleiding, doorloop je nog één jaar stage. Na dit stagejaar word je voor de laatste keer geëvalueerd als stagiair. Kan dit positief bekrachtigd worden, dan kan de zoneraad je benoemen tot brandweerman.
Bezoldigd
Vanaf het moment dat je als stagiair-brandweerman/-vrouw start aan je opleiding en je ook actief deelneemt aan de oefeningen in je brandweerpost, ontvang je hiervoor een vergoeding.
In 2022 is het inkomen verwerfd uit de brandweer belastingsvrij tot 6.410 euro. De uitbetaling van het loon wordt door de hulpverleningszone per kwartaal geregeld.
Dit uurloon stijgt navenant de opbouw van je anciënniteit of bij een bevordering.
stagiair: € 13,93 / uur bruto
beginnende brandweer: € 16,05 / uur bruto
DE BRANDWEER
ALTIJD PARAAT
Vlaams Opleidingsverlof (VOV)
Tijdens je opleiding heb je voor bepaalde modules recht op educatief verlof, als je met je hoofdberoep tewerkgesteld bent in de privé-sector of als je werkt als contractueel medewerker bij een autonoom overheidsbedrijf.
Je educatief verlof moet je aanvragen ten laatste binnen 15 dagen na je inschrijving bij de brandweerschool.
Aanwezigheid bij hoofdwerkgever
Als je niet actief bent bij je hoofdwerkgever, vb. door ziekteverlof, dan kan je ook je opleiding niet verder zetten. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk de brandweerschool in te lichten, evenals je hulpverleningszone.
Bezorg dan ook zo spoedig mogelijk het geneeskundig attest.
Tijdens dit infomoment krijg je een duidelijke uitleg over het verloop van het traject en de werking van de brandweer. We leiden we je ook rond in de kazerne.
Ben je overtuigd en wil je je graag goed voorbereiden op het behalen van het Federaal Geschiktheidsattest? Kom dan naar één van de oefenmomenten.
Brandweer zijn is vooral iets wat je moet voelen, wat je moet beleven. Beleef de brandweer tijdens één van onze ontmoetingsmomenten in onze kazernes.